15.12.2014

 

tonjescorpion

 

Hvorfor startet du med yoga?
Det husker jeg faktisk ikke lenger. Jeg var vel nysgjerrig. Jeg tror jeg var 19 år og jeg husker jeg tok buss i en time til andre siden av Bærum for å være med på et yogakurs som ble holdt ukentlig i hovedhuset på en stor gård. Men det må tydeligvis ha vært ett eller annet som appellerte til noe i meg, for jeg har fortsatt med yoga siden det. Ordentlig fordypet i praksisen min ble jeg allikevel først for fire – fem år siden, og jeg skjønte etterhvert at dette ikke var noe jeg bare vil ha som en hobby, men også noe ville jobbe med, og ikke minst dele med de rundt meg. Så da førte det ene til det andre, og så ble det TT og yogastudio!

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Yogapraksisen min har hjulpet meg å finne en ro og sikkerhet som jeg ikke hadde før. Jeg bekymrer meg ikke så mye, og har blitt flinkere til å ta ting som de kommer. Men jeg har allikevel en lang vei å gå, og jeg føler fortsatt at jeg er på søken etter noe jeg ikke helt vet hva er. Det er ofte folk sier til meg at de ikke har roen til å praktisere yoga og meditasjon, og at de kjeder seg og blir rastløse. Jeg opplever aldri å kjede meg eller bli rastløs når jeg praktiserer yoga eller meditasjon, men jeg kan lett gjøre det i livet generelt. Der hvor disse samme menneskene klarer å slå seg til ro, stifte familie, bo på samme sted og ha samme jobb dag ut og dag inn, der har jeg problemer med å finne roen. Jeg må hele tiden reise, utforske og utvikle meg. Gjøre nye ting. Møte nye mennesker. Og selv om det helt sikkert høres spennende ut, så skulle jeg av og til ønske at jeg kunne klare å slå meg mer til ro. Men nå er det sånn med yoga at man skal lære å akseptere seg selv som man er, så det er kanskje like geit å slutte å håpe på det umulige.

Fortell oss om din yogalivsstil
Det er ikke alltid det blir like mye tid til å gå på timer når man holder mange timer selv og i tillegg skal drive et yogastudio, men jeg prøver å få gått på i alle fall en time i uken ved siden av egenpraksis. Det er noe helt annet å gå på en time enn å holde en time. Ellers mediterer jeg mye. Av og til flere ganger om dagen. Jeg prøver også å minne meg selv på at noe av det viktigste med yoga er egenkjærlighet og nestekjærlighet: å ta vare på seg selv og de rundt seg. Jeg prøver også å få dratt på workshops med inspirerende instruktører så ofte som jeg kan, og også yoga retreats for å kunne skjemme meg selv bort innimellom. Nå har jeg akkurat signet opp for TT500 med Tiffany Cruikshank, det er en modulbasert TT som man kan ta i det tempoet man ønsker, så det gleder jeg meg veldig til å begynne med. Første samling blir i Spania i mai med fokus på kinesisk medisin. Spennende!


Hva gjør deg til en god yogalærer?

At jeg er meg selv 100 % på timene mine og deler mye av meg selv. Det er selvfølgelig ikke mulig å få alle til å like sin undervisningsstil, men det har jeg heller ikke noe ønske om. Det viktigste for meg er å være autentisk og å dele videre alt det fantastiske som yogapraksisen min har gitt til meg. Jeg vet jeg kan være litt streng, men jeg bruker også mye humor. Det er viktig å ikke ta seg selv og praksisen sin for seriøst. Jeg har også et stort ønske om å få folk til å føle mer. Til å gi slipp på det å måtte kontrollere alt hele tiden og “holde ting sammen” for fasaden sin del. Det største komplementet jeg får etter en time er når tårene renner. Da vet jeg at jeg har klart å si og gjøre noe riktig.

Hva er ditt mest minneverdige yogaøyeblikk?
Denne var vanskelig. Det er så mange å ta av. Jeg føler takknemlighet hver gang jeg går på matten og får delta på en herlig yogatime. Da pleier jeg å tenke at dette – denne flyten, denne tilstedeværelsen –  er alt jeg behøver i livet.

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Siden jeg driver et yogastudio, så er yoga stort sett hele hverdagen min, men det kan fort bli vanskelig å finne tid til egenpraksis og å få gått på timer når man underviser så mye selv. Som sagt så prøver jeg å få gått på i alle fall en time i uken og å praktisere på egenhånd hjemme, om det så bare blir med 15 minutter. Meditasjon er også en stor del av praksisen min, og det gjør jeg daglig før jeg legger meg om kvelden.

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Mye forskjellig! Jeg er en kreativ person, og jeg er glad i bøker, dans, kunst og musikk. Jeg skriver, synger og tegner/maler selv, og jeg er over gjennomsnittet interessert i interiør og design. I tillegg er jeg veldig glad i å ta bilder og fotografere, gjerne i kombinasjon med en reise ett eller annet sted. Jeg reiser så ofte jeg har mulighet, og er det en stund siden sist – dvs mer en et par måneder – så kjenner jeg rastløsheten kommer snikende. Jeg elsker å være ute å oppleve nye steder og bli kjent med nye mennesker, og jeg reiser gjerne alene, det er ikke noe problem. Det å reise alene er noe jeg vil oppfordre andre til å gjøre også. Det er definitivt noen av de beste turene jeg har hatt, og man er så mye mer åpen for å bli kjent med noen av de andre fantastiske menneskene som finnes der ute. Når det er sagt så er jeg glad i å være hjemme også, og jeg savner alltid venner og familie hvis jeg har vært for mange måneder i utlandet. Oslo definitivt en av mine favorittbyer, og jeg er veldig glad i å benytte meg av alt det byen har å tilby av konserter, forestillinger, gode spisesteder og kafeer og ikke minst yoga.

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Lek mer! Ikke ta alt så seriøst hele tiden. Gi slipp på kontrollen, åpne opp hjertet og stol på magefølelsen. Hodet har alt for lett for å sette for mange begrensninger. Gi slipp og se hva som skjer. Det er stort sett noe helt fantastisk!

 

Av: Tonje Næss

Hentet fra yogamagasinet.no